Подрастващите ги предпочитат с ароматни треви
Снимка: Guliver / iStock
Щипка копър или кимион може да накара тийнейджърите да ядат повече пресни зеленчуци, твърдят американски учени от Пенсилванския университет.
Експертите смятат, че този подход трябва да се прилага и в училищните столове.
В тяхното проучване взели участие 100 ученика от горните класове. Те трябвало да ядат различни зеленчуци, които били подправени със зехтин и сол, а след това и с добавени различни ароматни подправки. Всеки оценявал това, което е ял, и обяснявал защо му е харесало или не, съобщава Reuters.
Участниците в експеримента пробвали обичайните зеленчуци в различни дни от седмицата по време обяд в училище.
По-големите ученици харесвали най-много броколи, карфиол, царевица, грах, черен боб, когато били овкусени с подправки. И пред обикновените зеленчуци, винаги предпочитали тези с подправки.
За тях, от особено значение освен вкусът, имали размерът на порцията и това как изглежда ястието.
Оказало се, че 75 на сто от учениците по принцип избягват зеленчуците, защото не харесват вкуса им. А над 50% не харесвали тези, които им сервирали в училище.
Повечето тийнейджъри обаче познавали добре обичайните подправките като черен пипер, копър, чесън, чили.
По-малко били тези, които знаели за екзотичните – кимион, къри, шафран, кукурма.
Известно е, че подрастващите момичета трябва да ядат по 4 порции зеленчуци на ден, а момчетата – 5. Такива са препоръките на US-експерти по хранене. Като за една порция зеленчуци се приема купичка зелена салата, половин купичка задушени или сурови зеленчуци или около 100 грама зеленчуков сок.
Мона Василева
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари